Dette er en nettside full av forskningsbaserte tips og triks som kan bidra tilå gi deg en litt bedre pandemihverdag.
Prosjektet ble igangsatt høsten 2020 av Universitetet i Bergen og har til hensikt å hjelpe studenter og unge i en utfordrende tid. Covid-19 har påvirket hverdagen til mange. Vi er mindre sosiale, føler man går glipp av «den beste studenttiden», blir ikke kjent med nye folk, har hjemlengsel og mange opplever «koronaskam».Dette kan gi både fysiske og psykiske konsekvenser, og blant annet føre til at man gir opp studiene. Fordelen med å være et stort universitet, er at det rommer enorme mengder kunnskap om hverdagsmestring. Fordi hverdagen består av så mangt. Derfor har alle tips og tiltak rot i forskning og vitenskap som er representert ved kilder fra UiB.
Snarveier til bedre eksamenstid
Les i intervaller. For eksempel studere 15-20 minutter - pause 5-10 minutter - studere 15-20 minutter - pause 5-10 minutter osv.
La mobiltelefonen bli liggende i et annet rom enn der du har kontor. Bruk heller pausene til å sjekke mobilen. Slå av varslinger og sett på «ikke forstyrr» for å unngå at du mister konsentrasjonen.
Lag deg en vane for å repetere forelesningsnotater. Gjerne en time etter forelesning. Gjenta også dagen etter forelesning og uken etter.
Visualiseringer hjelper deg til å se helheter og sammenhenger. Det hjelper deg å integrere og organisere pensum.
Lag spørsmål og svar fra hvert kapittel. Prøv å besvare spørsmålene og utdype med egne ord. Kanskje kan en gruppe fra emnet møtes på Zoom eller Teams for å ha en faglig quiz?
Samarbeid med medstudenter for å dele opp delkapitler, kapitler eller temaer i pensum og lag undervisning for hverandre. Du lærer av å forberede deg, og din medstudent lærer av å høre på deg.
Gi skriftlige tilbakemeldinger på hverandres tekster. Det kan være feltrapporter, semesteroppgaver, øvelse til en tiltenkt hjemmeeksamen eller lignende. Gi tilbakemelding på elementer som fokus, form og formuleringer.
Er det muntlig eksamen – øv deg muntlig. Er det skriftlig – øv på å skrive. Er det hjemmeeksamen – fokuser på essensen fremfor detaljer. Er det multiple choice – øv deg på quiz.
Enkelte studieteknikker er bedre egnet for såkalt dyp læring.
Hvordan takle den digitale studietiden?
I en digital studiehverdag der korona legger begrensninger på fysiske møter og vanlige rutiner, er det desto viktigere å være oppmerksom på hvilke studieteknikker du faktisk drar nytte av. Ifølge UiB-forskere Lucas Matias Jeno, er enkelte teknikker bedre egnet for såkalt dyp læring, altså varig endring i langtidshukommelsen.
Dyp læring oppnår du ved å ta i bruk retrieval-effekten. Ved å lage og svare på quiz-spørsmål, reflektere i kollokviegrupper, løse oppgaver eller skrive små sammendrag, relaterer du den nye kunnskapen til det du kan fra før. Først når vi prosesserer kunnskap på denne måten oppnår vi varig læring.
Repetisjon og korte økter
En annen effektiv studieteknikk for å huske stoffet er hyppig repetisjon. Uten repetisjon glemmer du det du har lært. Dette er Ebbinghaus-kurven, også kjent som glemselskurven. Den illustrerer at dersom man ikke tar notater og repeterer etter forelesning har man i løpet av 20 minutter glemt 47 prosent av det man lærte, mens man på to uker har glemt hele 94 prosent. Repetisjon er derfor en helt essensiell del av å huske det man lærer.
Forskning har også vist at korte intervalløkter for lesing fungere bedre og mer effektivt, enn lange leseøkter. Det å gi oss selv korte pauser, holder oss skjerpet.
Gode vaner
Hvordan unngår du å prokrastinere? Noe forskning tyder på at viljestyrke er en begrenset ressurs, spesielt når det du gjør ikke oppleves som selvvalgt. I praksis betyr det at du blir mer sliten jo oftere du stilles overfor et valg som tærer på selvkontrollen din. Ved å eliminere antall distraksjoner og legge til rette for gode vaner har du mer energi til å faktisk studere og ta til deg kunnskap.
Kilde:
Lucas Matias Jeno
Førsteamanuensis ved institutt for pedagogikk ved UiB
Til toppen