Dette er en nettside full av forskningsbaserte tips og triks som kan bidra tilå gi deg en litt bedre pandemihverdag.
Prosjektet ble igangsatt høsten 2020 av Universitetet i Bergen og har til hensikt å hjelpe studenter og unge i en utfordrende tid. Covid-19 har påvirket hverdagen til mange. Vi er mindre sosiale, føler man går glipp av «den beste studenttiden», blir ikke kjent med nye folk, har hjemlengsel og mange opplever «koronaskam».Dette kan gi både fysiske og psykiske konsekvenser, og blant annet føre til at man gir opp studiene. Fordelen med å være et stort universitet, er at det rommer enorme mengder kunnskap om hverdagsmestring. Fordi hverdagen består av så mangt. Derfor har alle tips og tiltak rot i forskning og vitenskap som er representert ved kilder fra UiB.
Sover du bedre, fungerer du bedre
Sørg for regelmessig mosjon, men avslutt aktiviteten minst tre timer før sengetid
Unngå å sove på dagtid (tar du en høneblund må den være på under 20 minutter)
Ikke opphold deg i sengen lenger enn du forventer å sove
Stå opp til omtrent samme tid hver dag, også i helger
Få minst 30 minutter med dagslys daglig, helst tidlig om morgenen
Unngå å bli eksponert for sterkt lys dersom du må stå opp om natten
Unngå nikotin, kaffe, te, cola og energidrikker (koffeinholdige drikker) etter klokken 17.00
Unngå alkohol som sovemiddel. Alkohol kan lette innsovningen, men gir urolig søvn med mange oppvåkninger og dårlig søvnkvalitet
Ikke vær sulten. Ikke spis et tungt måltid rett før sengetid.
Prøv (så langt det er mulig) å la sengen være et sted du sover – ikke et sted du jobber eller er på mobil, PC, nettbrett.
Sørg for mørke, ro og moderat temperatur på soverommet. Bruk eventuelt maske og ørepropper
Ikke se på klokka hvis du våkner om natten
Forskning viser at søvn kan påvirke humør, konsentrasjon og generell yteevne. I tillegg er god søvn natten etter undervisning vesentlig for læring og hukommelse.
Forskning viser at søvn kan påvirke humør, konsentrasjon og generell yteevne. I tillegg er god søvn natten etter undervisning vesentlig for læring og hukommelse.
Under korona-pandemien – med restriksjoner på bevegelighet, mye tid hjemme og en studiehverdag som er snudd på hodet – kan det derfor være lurt å ta grep for å passe på søvnen og redusere eventuelle søvnvansker. Derfor har vi laget en liste med store og små tips for bedre søvnkvalitet.
Målet med rådene er å sikre at du bygger deg opp et godt søvnbehov, at du respekterer døgnrytmen din og at du unngår høy grad av «aktivering» (våkenhet) om kvelden og om natten.
Søvn reguleres av et samspill mellom tre faktorer, derfor er rådene inndelt etter hvilken faktor som påvirkes. På fagspråket kalles disse oppbygget søvnbehov (homeostatisk faktor), døgnrytme (cirkadian faktor) og vaner/atferdsfaktorer .
Kilde:
Bjørn Bjorvatn
Professor og dr.med., Universitetet i Bergen og leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer
Til toppen