Vi bruker cookies

Les mer om hvilke vi bruker og hvordan vi administrerer dem her

logo

Hva er «Vær god mot deg selv»?

Dette er en nettside full av forskningsbaserte tips og triks som kan bidra tilå gi deg en litt bedre pandemihverdag.

Prosjektet ble igangsatt høsten 2020 av Universitetet i Bergen og har til hensikt å hjelpe studenter og unge i en utfordrende tid. Covid-19 har påvirket hverdagen til mange. Vi er mindre sosiale, føler man går glipp av «den beste studenttiden», blir ikke kjent med nye folk, har hjemlengsel og mange opplever «koronaskam».Dette kan gi både fysiske og psykiske konsekvenser, og blant annet føre til at man gir opp studiene. Fordelen med å være et stort universitet, er at det rommer enorme mengder kunnskap om hverdagsmestring. Fordi hverdagen består av så mangt. Derfor har alle tips og tiltak rot i forskning og vitenskap som er representert ved kilder fra UiB.

Har du et godt tips til hvordan studenter får en bedre pandemihverdag?

Søte dyr

Søte dyr får deg til å slappe av

Det å klappe en hund kan senke stressnivåer og utløse «lykkehormonet» oksytocin.

icon

Hva er det som er så bra med søte dyr?

Det er godt etablert at kontakt med dyr har en avslappende og avstressende effekt – både gjennom forskning og terapeutisk praksis. Man behøver imidlertid ikke være i terapi for å stresse ned med dyr. Hvis man gruer seg til å gå til tannlegen, eller stresser før en eksamen, kan nærkontakt med et dyr være beroligende.

Ifølge forsker Aurora Brønstad ved Klinisk institutt 1, Universitetet i Bergen, er det påvist at det å klappe en hund kan senke stressnivåer og utløse «lykkehormonet» oksytocin. Det er trolig et fåtall av studentene i Bergen som har egne dyr, men så godt som alle har en smarttelefon eller datamaskin. Kan man få en tilsvarende beroligende effekt bare av å se på bilder av søte dyr?

Tidligere i år fant forskere ved University of Leeds at 19 forsøkspersoner (studenter som snart skulle ha eksamen og «stressa» akademisk personale) fikk lavere puls og blodtrykk da de så på en 30 minutter lang videomontasje med søte dyr.

Selv er ikke Brønstad helt sikker på om man bare ved å se på bilder kan få samme positive effekt som ved nærkontakt med dyr. Hun understreker imidlertid at mange får mye glede av å se på søte katter og hunder på Instagram, og at man som student kan få god adspredelse ut av dette hvis man i utgangspunktet er veldig glad i dyr.

Dermed kan bilder og klipp være en god inngang til de positive effektene som forskere har påvist at man får gjennom kontakt med levende hunder og katter.

Kilde:

Aurora Brønstad

Forsker ved Klinisk institutt 1, Dyreavdelingen

arrow

Til toppen