Vi bruker cookies

Les mer om hvilke vi bruker og hvordan vi administrerer dem her

logo

Hva er «Vær god mot deg selv»?

Dette er en nettside full av forskningsbaserte tips og triks som kan bidra tilå gi deg en litt bedre pandemihverdag.

Prosjektet ble igangsatt høsten 2020 av Universitetet i Bergen og har til hensikt å hjelpe studenter og unge i en utfordrende tid. Covid-19 har påvirket hverdagen til mange. Vi er mindre sosiale, føler man går glipp av «den beste studenttiden», blir ikke kjent med nye folk, har hjemlengsel og mange opplever «koronaskam».Dette kan gi både fysiske og psykiske konsekvenser, og blant annet føre til at man gir opp studiene. Fordelen med å være et stort universitet, er at det rommer enorme mengder kunnskap om hverdagsmestring. Fordi hverdagen består av så mangt. Derfor har alle tips og tiltak rot i forskning og vitenskap som er representert ved kilder fra UiB.

Har du et godt tips til hvordan studenter får en bedre pandemihverdag?

Naturen er åpen
ikon

Naturopplevelser gir glede og virker positivt på arbeidshukommelsen din

Forskning viser at vi har det bedre når vi er i naturen, og at vi til og med kan bli smartere av det.

icon

I en tid hvor det er vanskelig å møtes, kan naturen være din beste venn: Den er alltid tilgjengelig, og det å være i naturen gjør faktisk at du føler deg bedre.

Forskning viser at vi har det bedre når vi er i naturen, og at vi til og med kan bli smartere av det. Naturen er dessuten livsviktig for oss – hvis vi forstår den bedre, så forstår vi også verden bedre. Det er natur rundt oss overalt, også i de mest urbane omgivelser. Men gir vi naturen oppmerksomheten som den fortjener?

Opplevelsen av et tre, en andeflokk eller mosedekket på en stein kan dempe både stress og bekymringer, samt virke positivt på arbeidshukommelsen. Den gode nyheten er at du ikke må gå toppturer eller sove i telt for å nyte godt av disse fordelene – natur er bra for oss både langt til skogs og i mer urbane omgivelser. Videre viser flere studier at naturen virker på oss gjennom ulike sanser, altså ikke utelukkende gjennom syn, men også gjennom hørsel og luktesans.

Selv i Bergen sentrum trenger du ikke gå langt for å få nærkontakt med levende natur. Du kan for eksempel velge deg ut et tre som du følger med på over tid. Har bladene falt av? Er treet ferdig med å utvikle vinterknopper? Og har de kanskje begynt å sprette som følge av mildvær? Å finne en slik naturvenn er en god måte å bli kjent med hverdagen til organismene rundt deg gjennom årstidene – og på den måten nyte godt av den avstressende virkningen naturen kan ha i en hektisk studiehverdag.

Kilder: Christian B. Strømme og Vigdis Vandvik, Institutt for biovitenskap.

Kilde:

Christian B. Strømme og Vigdis Vandvik

Postdoktor/professor

arrow

Til toppen