Vi bruker cookies

Les mer om hvilke vi bruker og hvordan vi administrerer dem her

logo

Hva er «Vær god mot deg selv»?

Dette er en nettside full av forskningsbaserte tips og triks som kan bidra tilå gi deg en litt bedre pandemihverdag.

Prosjektet ble igangsatt høsten 2020 av Universitetet i Bergen og har til hensikt å hjelpe studenter og unge i en utfordrende tid. Covid-19 har påvirket hverdagen til mange. Vi er mindre sosiale, føler man går glipp av «den beste studenttiden», blir ikke kjent med nye folk, har hjemlengsel og mange opplever «koronaskam».Dette kan gi både fysiske og psykiske konsekvenser, og blant annet føre til at man gir opp studiene. Fordelen med å være et stort universitet, er at det rommer enorme mengder kunnskap om hverdagsmestring. Fordi hverdagen består av så mangt. Derfor har alle tips og tiltak rot i forskning og vitenskap som er representert ved kilder fra UiB.

Har du et godt tips til hvordan studenter får en bedre pandemihverdag?

Musikkterapi
ikon

Musikk for en bedre studiehverdag

Når vi lytter til musikk som gjør oss glade, skiller kroppen ut stoffer som endorfiner, dopaminer og lysthormoner.

icon

Hvordan fungerer musikkterapi?

Den positive effekten av musikkterapi på psykisk helse bygger på et stort omfang av evidensbasert forskning. Når vi lytter til musikk som gjør oss glade, skiller kroppen ut stoffer som endorfiner, dopaminer og lysthormoner. Det er stoffer som både reduserer angst og stress, i tillegg til å lindre fysiske smerter.

Fra et nevrologisk perspektiv forklares denne effekten ved at vi prosesserer musikk i flere deler av hjernen samtidig, blant annet sentre for romforståelse og språk. Denne aktiveringen av ulike hjernedeler har gjort musikkterapi til et anbefalt helsefremmende tiltak både i eldreomsorgen og i behandling av demens.

Hva skal du lytte til?

Det nytter ikke å lytte til hvilken som helst musikk for å dra nytte av de positive helsefordelene. Ifølge forskere må det være musikk som du har et personlig forhold til. Individuell musikksmak spiller altså en avgjørende rolle for den effekten du får ved å lytte til musikk.

For studenter i en uvanlig korona-hverdag kan det å lytte til musikk også hjelpe deg å bli en bedre student. Du både lærer og presterer bedre når du er rolig og avslappet.

Kilde:

Viggo Krüger

ved Førsteamanuensis, Leder for GAMUT - Griegakademiets senter for musikkterapiforsking, UiB

arrow

Til toppen