We use cookies

Read more on what it means and how we use your data here.

logo

What is «Vær god mot deg selv»?

It’s a website with lots of research based tips and advice intended to give you a slightly better every day life during the pandemic.

In Autumn 2020, the University of Bergen initiated the project to help students and young people get through a challenging period. Covid-19 has affected our everyday life. We socialize less. We are not getting to know new people, we are homesick or bothered with «corona shame,» and struggle with feelings of missing out on the best of student life. This may have both physical and psychological consequences, and some even give up on their studies. The benefit of being a big university is that it encompasses enormous amounts of knowledge on how to master everyday life in all its facets. That’s why all the tips and advice are rooted in research and science originating from UiB itself.

Do you have any good tips on how to improve every day life during the pandemic?

Naturen er åpen
ikon

Naturopplevelser gir glede og virker positivt på arbeidshukommelsen din

Forskning viser at vi har det bedre når vi er i naturen, og at vi til og med kan bli smartere av det.

icon

I en tid hvor det er vanskelig å møtes, kan naturen være din beste venn: Den er alltid tilgjengelig, og det å være i naturen gjør faktisk at du føler deg bedre.

Forskning viser at vi har det bedre når vi er i naturen, og at vi til og med kan bli smartere av det. Naturen er dessuten livsviktig for oss – hvis vi forstår den bedre, så forstår vi også verden bedre. Det er natur rundt oss overalt, også i de mest urbane omgivelser. Men gir vi naturen oppmerksomheten som den fortjener?

Opplevelsen av et tre, en andeflokk eller mosedekket på en stein kan dempe både stress og bekymringer, samt virke positivt på arbeidshukommelsen. Den gode nyheten er at du ikke må gå toppturer eller sove i telt for å nyte godt av disse fordelene – natur er bra for oss både langt til skogs og i mer urbane omgivelser. Videre viser flere studier at naturen virker på oss gjennom ulike sanser, altså ikke utelukkende gjennom syn, men også gjennom hørsel og luktesans.

Selv i Bergen sentrum trenger du ikke gå langt for å få nærkontakt med levende natur. Du kan for eksempel velge deg ut et tre som du følger med på over tid. Har bladene falt av? Er treet ferdig med å utvikle vinterknopper? Og har de kanskje begynt å sprette som følge av mildvær? Å finne en slik naturvenn er en god måte å bli kjent med hverdagen til organismene rundt deg gjennom årstidene – og på den måten nyte godt av den avstressende virkningen naturen kan ha i en hektisk studiehverdag.

Kilder: Christian B. Strømme og Vigdis Vandvik, Institutt for biovitenskap.

Source:

Christian B. Strømme og Vigdis Vandvik

Postdoktor/professor

arrow

To the top